Stora förändringar i snabblån

12.11.2017 09:45

Just nu ser vi en tydlig trend att många snabblån på nätet förändrar sina lånevillkor. Framför allt handlar det om att många lån som tidigare varit ganska begränsade både i fråga om max lånebelopp men framför allt också i fråga om max återbetalningstid.

Mycket tyder faktiskt på att det håller på att ske ett trendbrott gällande de riktigt korta lånen på 1-3 månader som håller på att rensas bort. En trolig anledning till det här fenomenet är det lagförslag som för närvarande ligger.

Snabblånen har länge varit satta under lupp och tyglarna kortades egentligen redan i samband med att det 2011, infördes krav på ordentliga kreditprövningar vid snabblån, och sommaren 2014 fick Finansinspektionen rätt att pröva och granska bolagen. Det här gjorde att många snabblångivare blev tvungna att göra mer seriösa kreditprövningar för att inte riskera att bryta mot lagen.

Bakgrunden till att man skärper upp regler och lagar kring snabblån har varit att ”minska konsumenters problem med överskuldsättning”. Det är nämligen så att allt sedan snabblån etablerades i Sverige 2006, har antalet personer som får skuldsaldo hos Kronofogdemyndgigheten växt med rasande fart. Självklart är det inte snabblån som är den enskilt största boven i det här problemet med överskuldsättning utan det utgör en del av en större helhet med ett ökat antal lån utan säkerhet.

Så så vad innebär det nya lagförslaget och vad har det med de många förändringar av snabblån vi ser idag att göra? Jo, just nu utreder regeringen möjligheten att skärpa regelverket ytterligare. Utredningens primära syfte är att stärka konsumentskyddet på marknaden för högkostnadskrediter, vilket många av dagens snabblån faller inom. Man ser bland annat över möjligheten att införa ett räntetak på 40 procent i årlig effektiv ränta, vilket ligger långt under vad många snabblån av de riktigt kortfristiga karaktärerna ligger på idag. Blir förslaget lag år 2018 riskerar väldigt många snabblån att stryka med i den nya lagen.

För företagen som har snabblån finns en möjlighet att klara av en sån förändring som lagen föreslår, genom att istället för att rikta in sig på de riktigt korta lånen, rikta om sin verksamhet till lite större lån med längre återbetalningstid. Detta tror vi är en av förklaringarna till att allt fler lån gör om sina villkor till att bli kreditkonton online istället för vanliga snabblån så som vi är vana att se dem. Kreditkonton är nämligen det som ökar mest just nu och både nya och gamla aktörer dyker upp i listor på olika möjligheter till kontokrediter där man som låntagare behöver betala en procentuell andel av den aktuella skulden, istället för fasta månadsbelopp.