Överskuldsättning är inte en klassfråga

15.01.2018 15:57

Även om man både nu och även tidigare kunnat se en viss skillnad mellan de hushåll som fastnat i skuldfällor, är överskuldsättning inte helt och hållet en "klassfråga". Den allt snabbare snurrande konsumtionskarusellen och samhällsutvecklingen i stort är förvisso bra för samhället på många sätt men för enskilda hushåll eller individer, kan det finnas mörka sidor som kastar skuggor över de nyttor som en ökad konsumtion kan innebära på samhällsnivå.

I konsumtionens skugga faller många offer för sina egna levnadsvanor och visst kan man tycka att det är var och ens eget ansvar att inte hamna i en skuldfälla. Absolut - det finns ingen tvekan om att ansvaret ligger på individnivå men det har också blivit lite väl hårt reklamtryck på lån och lånerelaterade banners precis överallt. Om du tänker efter så går det inte en enda dag utan att man ser reklam för olika lån oavsett om det är i tidningar, på tåget, bussen, reklampelare men framför allt i digitala kanaler.

 

Det är mycket lätt att lockas till överkonsumtion, oavsett vilken inkomst man har. Dessutom är det mycket enkelt att både söka och få lån och ska man vara helt ärligt så har kreditföretagen ändå en viss del av skulden i det stora hela. Det verkar som att fokus på att "låna ansvarsfull" är det enda som återstår i debatten och att långivares ansvar att syssla med ansvarsfull utlåning, näst intill har marginaliserats. Det är mycket enkelt att få lån även om man faktiskt inte ser ut att ha en tillräcklig betalningsförmåga. "It's all about the money" är ett bra uttryck för att förklara hur kreditföretagens överlevnad handlar om att så många som möjligt ska låna pengar, oavsett om de ser ut att ha en betalningsförmåga eller inte.

 

Samtidigt försöker man på nationell nivå lagstifta för att skydda konsumenterna men så länge det finns stora pengar att tjäna inom branschen kommer det alltid att finnas många kryphål. I branscher där det finns mycket pengar att tjäna är "fulspelen" ofta mer vanligt förekommande och lånebranschen skiljer sig inte från mängden i det avseendet.

Konsekvenserna av överskuldsättning är katastrofala för de hushåll som har försatt sig i den situationen och det är också något som faktiskt kostar samhället en del pengar. Och samhället - ja det är ju vi alla det. Överskuldsättning leder till sociala problem oavsett vilken "samhällsgrupp" man tillhör.

Så är det då en klassfråga eller inte? I viss mening kanske det är det eftersom det finns signaler om att många som redan är i en mer utsatt position, kanske i större utsträckning är benägna att överskuldsätta sig. Överskuldsättningen ökar dock även i hushåll där inkomsterna är goda men överkonsumtion eller dyra bolånekostnader, gör att även de tvingas in i skuldfällor av olika slag. Ofta står skuldfällor i relation till inkomster och därför finns det samma risker för personer med god inkomst att överskuldsätta sig.

Vi kommer att återkomma till det här ämnet senare under året med färsk statistik på hur det egentligen ser ut. Vi tar inte parti för något eller någon utan vill på detta sätt lyfta upp frågan på bordet både som ett intressant inlägg men också som en påminnelse om att vi har en farlig utveckling på gång.