Låg kreditvärdighet ett ökande problem

24.05.2019 16:13

Låg kreditvärdighet är ett ökande problem som delvis beror på att många värderar kreditvärdighet på ett gammalmodigt sätt fortfarande. Vad menar vi med det egentligen? Jo, i ett samhälle där det är mer eller mindre normaliserat att ha olika lån och krediter utan säkerhet, kan inte tidigare lån av det slaget få lika stor påverkan på kreditvärdigheten som tidigare.

Att en person har många förfrågningar hos UC eller många lån sedan tidigare behöver inte alls betyda att personem skulle få betalningssvårigheter vid ett nytt lån. Det är inte ens säkert att personer med betalningsanmärkningar skulle få problem med ett nytt lån. Det finns givetvis en bra marknad för långivare som accepterar låg kreditvärdighet och detta har nästan blivit lite av en egen marknad inom lånebranschen.

Lån man kan söka trots låg kreditvärdighet är ofta (men inte alltid) lite dyrare än andra lån, vilket i sig kan vara ett problem.

Varför skulle detta vara ett problem?

Problemen uppstår när det handlar om att låna pengar trots denna påstådda låga kreditvärdighet. Genom att personer med låg eller dålig kreditscoring, ofta bara får dyrare och mindre fördelaktiga lån kan det på sikt leda till riktiga ekonomiska problem med anledning av höga lånekostnader.
 
Visst är det var och ens fulla personliga ansvar att inte låna mer pengar än man har råd att betala tillbaka men i dagens samhälle är det väldigt lätt att dras med i en konsumtionskarusell som i sin tur gör att man tar ett litet lån då och då. Om dessa små lån är väldigt dyra och kostsamma i fråga om ränta och avgifter, kan det leda till problem medan billiga lån är betydligt enklare att hantera både på kort och lång sikt.
 
Låg eller åtminstone sänkt kreditvärdighet kommer också som ett brev på posten om man blir tillfälligt arbetslös, sjukskriven längre tid eller faktiskt också på grund av hög ålder. Många ålderspensionärer har svårt att få lån på grund av mediokra inkomster och hög ålder som gör att man anser att återbetalningsförmågan kan påverkas.
 
Många förfrågningar hos UC är en av de största problemen när det handlar om automatiska lånebedömningar. När en person som har många UC förfrågningar sedan tidigare, ansöker om lån kan det bli automatiskt avslag enbart av det skälet att det gjorts många förfrågningar under de senaste 12 månaderna som gått. Det är en ganska lång fördröjning i systemen som göra att det kan ta upp till ett par månader innan det i kreditupplysningen syns att man kanske inte ens fullföljt en låneöverenskommelse som genererat en UC kontroll. Ändå sänks kreditvärdigheten kraftigt. Det enda man kan göra för att skaffa bättre kreditvärdighet i ett sånt här läge är att se till att det inte görs några fler förfrågningar under en ganska lång tid.
 
Ett annat skäl som verkligen kan bli sista spiken i kistan för kreditscoringen, är om man slarvat med räkningar och fått en betalningsanmärkning. En fordringsägare är inte skyldig att skicka påminnelser och dylikt innan de skickar vidare sin fordran till ett inkassoföreteag. Inkassoföretagen i sin tur brukar i och för sig försöka driva in pengarna ett antal gånger med massor av straffavgifter och annat som påföljd men sedan varierar det hur snabba de är att se till att rapportera missbruk av krediter, vilket leder till betalningsanmärkningar hos kreditupplysningsföretagen.
 

Sätta stopp för fortsatt låg kreditvärdighet

Den som ännu inte nått så långt att det är en fullständig omöjlighet att få låna pengar, kan på egen hand lösa sin situation. Det är faktiskt enklare än man tror att skaffa sig bättre kreditvärdighet på lite längre sikt.
En sak som definitivt spelar roll är antalet lån och krediter som syns i kreditupplysningen. Genom att få ner antalet krediter och små lån, förbättras kreditvärdigheten avsevärt.
En kreditscoring innehåller många parametrar som sammantaget bildar en scoring och antalet lån och krediter påverkar kreditscoringen mycket mer än man kan tro.
 
Säg upp krediter som du inte använder och klipp sönder betalkort hos olika butikskedjor. Tänk på att det inte räcker att klippa sönder kortet, du måste kontakta kreditgivaren för att avsluta din kredit också! Det kan ta en tid innan krediten försvinner ur registren men inom en månad bör den vara borta.
 
Ett annat bra sätt att förbättra sin kreditvärdighet är att samla ihop gamla lån och krediter genom egen skuldfinansiering. Man kan säga att man sanerar sin egen ekonomi genom att samla ihop alla gamla lån och krediter till ett enda större lån. På så sätt kan du avsluta många fler gamla lån och krediter och sedan få en chans till nystart i din ekonomi. Den här typen av nystartslån är det många långivare som är villiga att ge och när du söker ett sådant, påverkar antalet tidigare lån och krediter inte lika mycket eftersom själva syftet med lånet är att ansöka om ett samlingslån för att få bättre ekonomi.