Därför är onlinelån populärt

16.03.2018 16:29

Banktjänster online utvecklas snabbt

Många undrar säkert över varför onlinelån kan vara så populära i jämförelse med att låna pengar på en "vanlig bank". Svaret på den frågan är förmodligen ganska enkel. Vi vill ha bekvämligheten att kunna uträtta så mycket som möjligt på nätet och lån är inget undantag.

 

Finansiella tjänster på nätet har funnits i ett antal år men även om det känns som en hel evighet så är vi förmodligen fortfarande i utvecklingens linda när det handlar om att kunna göra allt vi önskar oss genom att använda digitala kanaler. Det är inte så förfärligt många år sedan som vi fortfarande satt med betalningsblanketter och skickade in våra räkningar i en bunt för att få dem betalda av banken.

 

Den digitala utvecklingen går så snabbt att vi inte ens vet vad som pågår och vad som kan tänkas lanseras redan i morgondagens banktjänster eller andra tjänster för den delen.

Vår bekvämlighet och våra krav ökar efterfrågan

Man kan nog lugnt påstå att det är efterfrågan som styr marknaden och det gäller även onlinelån. I dagens samhälle är det svårt nog ändå att få ihop det omtalade livspusslet och att slippa besöka en bank för att låna pengar är bara en av de saker vi vill slippa om vi kan effektivisera upp den typen av tjänster.

 

Vi beställer mat online, vi har läkarkontakter online och vi uträttar alla möjliga saker genom att vara uppkopplade på nätet. Ur det perspektivet är det ganska lätt att inse att vi även ställer högre och högre krav på alla vardagstjänster som vi kan uträtta på nätet.

 

Utvecklare försöker hela tiden att ligga steget före oss när det handlar om att gissa vad vi kommer att efterfråga för onlinetjänster och om vi inte gör det, är det ganska lätt att skapa ett behov eller en efterfrågan.

 

Ett bra exempel är olika myndigheter som går allt mer från personlig service till nätbaserade självservicetjänster. Lokala myndighetskontor stängs ner och istället mer eller mindre tvingas vi att välja att färdas långa sträckor eller att försöka uträtta våra ärenden genom de digitala tjänster som utvecklas.

Internets möjligheter

När man börjar tänka efter är det bara runt 20 år sedan som vi på allvar började använda internet. På den tiden satt vi uppkopplade genom ett modem via telefonnätet och det gick vansinnigt långsamt att surfa i jämförelse med idag. Efter det har utvecklingen gått i rasande fart och kanske är det så att vi blir fartblinda när det kommer till utvecklingshastigheten. Vi pratar mycket om robotar och hur de eventuellt kommer att ta över vårt samhälle och artificiell intelligens är något som vi kanske anar möjligheter i medan dess konsekvenser/effekter är svårare att överblicka.

 

Vem vet, kanske är VR banker nästa steg in i bankernas utveckling. Virtual reality finns inom olika andra verksamhetsområden och varför skulle inte VR banker kunna utgöra framtidens banktjänster online?

 

Okej, man kanske inte ska dra det allt för långt, för vem vill träffa en VR person när man själv kan uträtta det mesta? Ja, kanske kommer de personliga bankmännens tid inte att vara förbi ännu men ersättas av VR? Med en kombination av smarta datorer som kan lära sig själva vad vi efterfrågar och svaret på våra frågor, kan en VR bank vara fullt möjlig i framtiden.

 

Här finns en lite rolig men kanske helt relevant artikel som både gör en tillbakablick över hur våra banktjänster utvecklats över tid fram till nutid och hur framtidens banktjänster online kan se ut.

Smslån och snabblån fortsätter att öka

Många trodde nog att snabblån och smslån var en trend som skulle försvinna när folk väl upptäckte nackdelarna med dessa kortfristiga lån. Utvecklingen ser däremot ut att gå i motsatt riktning då efterfrågan fortsätter att öka. Inte ens konkurrensutsättningen från större snabblån som mer liknar de lån du tar när du besöker en vanlig bank, verkar kunna utmana smslånen i någon större utsträckning.

 

Man kan fundera över vad det är som gör att även om utbudet på snabblån ökar, väljer vi ändå att i allt större utsträckning att ansöka om de kortfristiga smslån som fortfarande finns på marknaden. Inte ens nya lagstiftningar som rör snabblån av det här slaget, kan stoppa oss från att fortsätta söka efter enkla snabba lån i form av smslån.

 

Kanske har du läst i massmedia om att skuldbergen ökar och fler personer och hushåll än någonsin råkar ut för överskuldsättning och krav från Kronofogden. Ändå fortsätter vi att låna pengar genom smslån och de större och billigare lånen kan inte konkurrera med dessa.

 

Mycket handlar det förmodligen om att smslån och andra lån som har liknande karaktär, generellt sätt har lägre krav på kreditvärdighet än vad ditt vanliga bankkontor har. Om du besöker din vanliga bank och har betalningsanmärkningar och många förfrågningar hos UC så kommer du att bli nekad lån. Så är inte fallet på nätet, där finns gott om aktörer som tar den risken och väljer att låna ut pengar även till personer som inte har ett prickfritt förflutet i sin kredithistorik. Detta talar för att behovet kanske har funnits under en längre tid men att möjligheterna varit så pass begränsade tidigare.

 

Genom nätets framfart, kan kreditföretag som har som affärsidé att låna ut pengar till personer med låg kreditvärdighet, marknadföra sig och hitta sin kundkrets utan att själva behöva söka upp kunder aktivt. Är detta bra eller dåligt? Det är upp till var och en att avgöra men en sak är säker. Om vi talar om egenmakt och handlingsfrihet, är det en fördel för oss som lånekunder att själva få ta ansvar för om vi vill söka lån eller inte även om vi kanske inte har så bra ekonomiska förhållanden.